donderdag 6 oktober 2011

"Wetenschappelijk geschoolden die komen vertellen dat wij onschuldig zijn en niet langer hoeven na te denken en te kiezen, zijn verontrustend welkom"

In vervolg op ons blogbericht van gisteren nog een verwijzing naar een sterk artikel uit de Volkskrant (Rutenfrans rules), ditmaal van filosoof Jan Drost, over de vraag waarom Dick Swaab en andere (neo-)darwinisten ("er is geen doel", "we hebben geen vrijheid", "we zijn niet verantwoordelijk") zo populair zijn: 'We moeten onszelf niet eenvoudiger maken dan we zijn. We zijn vrij' (mis vooral de uiterst verfrissende laatste drie alinea's niet).

Het citaat van Drost in de berichtkop hierboven is een exacte beschrijving van de dramatische existentiële situatie van de mens (van elke mens): we zijn niet onschuldig, we hebben waanzinnige moeite om na te denken en te kiezen, en we beseffen dat we hulp - 'redding' - nodig hebben.
Maar iemand als Swaab kan die Redder niet zijn, want de door hem aangedragen oplossing censureert wezenlijke aspecten van het menszijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten