donderdag 3 maart 2011

De D... misschien van 'degeneratie'...

...maar in elk geval niet van 'liberaal'!
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld wil niet dat de paus een toespraak houdt in het Europees Parlement. Zij vindt dat EP-voorzitter Jerzy Buzek zijn uitnodiging aan Benedictus XVI moet intrekken.
Een vergadering van het parlement is een zitting waar ingrijpende beslissingen worden genomen voor vijfhonderd miljoen Europeanen, ongeacht hun overtuiging, geloof of religie. Het is ongepast als deze officiële bijeenkomst zou worden gebruikt als een podium voor religieuze boodschappen, aldus In 't Veld vandaag. (Katholiek Nederland)
Je zou zeggen, wat een moeite om een uurtje naar de geestelijk leider van meer dan een miljard mensen, waaronder een hoop brave Europese burgers, te moeten luisteren. Gewoon uit beleefdheid. Desnoods lees je stiekem je mail!
Maar misschien is mevrouw In 't Veld om iets anders bezorgd: luisteren naar de paus (in plaats van over hem lezen) is nogal riskant, zo heeft bijvoorbeeld het pausbezoek aan het sceptische Engeland laten zien. Mevrouw In 't Veld wil zichzelf en haar medeparlementariërs beschermen tegen gevaarlijke invloeden van buitenaf...

Vanuit jacobijns perspectief begrijpelijk, maar wàt zijn we ver van het liberale "ik ben het totaal niet met u eens, maar ik zal altijd uw recht verdedigen uw abjecte mening te mogen uiten"!

Zou onze eigen polder-Voltaire, Hans van Mierlo, zich wel eens in zijn graf omdraaien?
Toen deze in de jaren '90 een keer in het Vaticaan was gaan praten om er "zijn" abortus- en euthanasiewetten "uit te leggen", verklaarde hij na afloop van het gesprek royaal: "We zijn het over het hele leven eens, behalve over het begin en het einde".
Zelf had hij, zoals vele geslaagde politici, in zijn jeugd een uitstekende opleiding gehad op een jezuïeten-gymnasium. En hij is vorig jaar als katholiek gestorven en begraven. Dus feitelijk gold voor hem het omgekeerde: een heel leven los van de Kerk, behalve het begin en - Goddank - het einde!

Mevrouw In 't Veld, kijk uit uw ooghoeken eens naar de vader van uw Partij! Misschien heeft de paus uiteindelijk ook u iets te zeggen dat interessant voor u zou kunnen zijn. Als is er maar één procent kans, ontzeg u die niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten