vrijdag 4 maart 2011

"Onnatuurlijk, al zit het in de natuur"

Uit een artikel over pedosexualiteit van de gewaardeerde biopsychologe en therapeute Martine Delfos in Trouw:
Vorige eeuw zijn we volledig de weg kwijtgeraakt; pedofilie werd bewierookt als bijna de hoogste vorm van liefde. Maar naar de pedogroepen van de NVSH moeten we niet terugwillen. Het is nodig om met helderheid en moed een positie te bepalen. [...]
Pedoseksualiteit zit in de aanleg, net als heteroseksualiteit, homoseksualiteit of transseksualiteit, maar ook net als schizofrenie of autisme. [...]
Het is niet politiek correct om te zeggen, maar pedoseksualiteit is onnatuurlijk, ook al zit het in de natuur. Schizofrenie is onnatuurlijk en dus proberen we mensen te helpen leven met schizofrenie.
De grens waarbij we de betrokken mens vrij laten, ligt bij de schade die toegebracht wordt aan anderen. Bij pedoseksualiteit is het gedrag dat de betrokkene wenst, per definitie schadelijk voor anderen. Dat is een forse uitspraak. Maar kinderen moeten beschermd worden. [...]
[Dominee] Hans Visser schrijft dat de schade voor het kind soms wordt overdreven. Schade inschatten is echter lastig. De schade wordt bij jonge kinderen niet als zodanig in de hersenen opgeslagen. Het is opgeslagen onder een geur, geluid, beeld of tastervaring. Het 'popt' gemakkelijk op vanaf de puberteit, maar wordt niet herkend.
Visser schrijft: 'In alle seksuele relaties moet je leren grenzen te verkennen. Ook de pedofiel moet deze grenzen leren verstaan - met het oog op de kwetsbaarheid van kinderen'. Dat is een vreemde redenering.
Stel dat je over volwassenen hetzelfde zou beweren: 'Ook de man moet deze grenzen leren verstaan - met het oog op de kwetsbaarheid van vrouwen'. Bedoelt Visser dat kinderen seks met volwassenen kunnen willen en dat het dan wel mag? Natuurlijk mag het niet. Bij kinderen is seksueel getint gedrag met volwassenen een ongewenste intimiteit.
Delfos is geen gelovige, maar haar realistische benadering van opvoeding en sexualiteit laat haar soms verrassend dicht bij bepaalde christelijke waarheden (het bestaan van de erfzonde, bijvoorbeeld) komen.

1 opmerking:

  1. Het tij is aan het keren. Eindelijk iemand die de waarheid durft te zeggen!

    BeantwoordenVerwijderen