zaterdag 16 maart 2013

Een teken dat Christus ons niet vergeten is

Op Het goede leven een stukje van Willem Maarten Dekker, de jonge dominee van Mastenbroek (dat ligt volgens Google Maps boven Zwolle), naar aanleiding van de pauskeuze.
Sommige historische opmerkingen zijn wel een beetje kort door de bocht en dat Ratzinger het "nooit over Maria" had is bepaald niet waar (sterker nog, bij zijn 'balkonscène' zei hij meteen: "Onze Lieve Vrouw is aan onze zijde"), maar zinnen als de volgende zijn erg mooi: 
Franciscus [...] kondigde ook meteen aan dat de prioriteit van zijn werk ligt bij de ‘evangelisatie’. Vooral Europa is aardig van het pad geraakt de laatste eeuwen. Ik hoop werkelijk dat deze paus op een liefdevolle en menselijke manier de zielen van Europa weet te winnen voor Christus. Misschien mag hij er een teken van zijn dat Christus ons nog niet vergeten is. De ‘derde’ wereld van de ‘armen’ mag nu de ‘eerste’ wereld van de ‘rijken’ komen herinneren aan het evangelie, dat ooit vanuit Europa de wereld over ging.
Misschien ook zal deze paus op een milde en verzoenende manier naar de protestantse kerken kijken. [...] En ik snap heel goed dat de katholieke kerk vindt dat wij protestanten maar wat aanrommelen. Een kerk is wereldkerk of zij is geen kerk.
Wat wil anders de belijdenis zeggen dat wij geloven in één heilige, algemene, apostolische kerk? Ja, ik ken de traditionele protestantse antwoorden – maar daar heeft de RKK echt een punt. Maar misschien, als deze paus werkelijk Christus en de mensen wil dienen zoals Francicus het deed – dan komt als God het wil hopelijk ook ooit het moment, dat we allemaal weer katholiek kunnen worden. Het zal tijd worden.
[...] Laten wij juist ook als protestanten God bidden dat wij in de paus heel veel van Christus mogen herkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten