vrijdag 26 april 2013

Morgen in Den Bosch: Antoine Bodar

Morgenavond, zaterdag 27 april, houdt de in ’s-Hertogenbosch geboren kunsthistoricus, televisiemaker, schrijver en priester Antoine Bodar, in het kader van de Avonden aan de Aa, een voordracht met als titel 'Blijvende vreugde katholiek te zijn'.


Bodar werd in 1962 van het gymnasium gestuurd wegens gebrek aan resultaten, maar deed later de avondschool en studeerde vervolgens kunstgeschiedenis, geschiedenis, literatuurwetenschap, filosofie en theologie.
Sinds 1965 werkt hij bij de publieke omroep (VARA, NOS, VPRO, KRO, RKK). Hij maakte het tv-programma ‘Eeuwigh gaat voor oogenblick’ en presenteert sinds september 2010 op zondagochtend ‘Echo van Eeuwigheid’, dat in augustus 2012 het best beluisterde programma Radio 4 bleek te zijn.
Van 1978 tot 1983 en van 1985 tot 2003 was hij docent kunstgeschiedenis en esthetica aan de Universiteit Leiden. Sinds 2006 is hij bijzonder hoogleraar christendom, cultuur en media aan Tilburg University.
Tot veler verrassing besloot Bodar eind jaren tachtig priester te worden. In 1992 werd hij gewijd door de bisschop van Haarlem, mgr. Bomers. Het Parool kopte toen: ‘Of de Kerk is veranderd, of Bodar’. Van 1992 tot 1995 was hij als priester verbonden aan de Amsterdamse jezuïetenkerk ‘de Krijtberg’, en van 2002 tot 2004 was hij plebaan van de St.Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch.
Op dit moment woont Bodar in Rome, in het Duitse priestercollege Santa Maria dell’Anima. Hij studeert er dogmatische theologie aan de Gregoriana-universiteit. Sinds begin vorig jaar werkt hij weer in deeltijd in het bisdom ’s-Hertogenbosch, waar hij lid is van de bisdomsstaf en gedelegeerde voor universiteiten en studentenpastoraat.

Van harte welkom bij deze ontmoeting met een bijzondere man en priester, die ons vanuit zijn ervaring zal vertellen over waarom iemand in 2013 katholiek is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten