dinsdag 1 maart 2016

Zaterdag 12 maart in studentenkerk Maranatha te Tilburg: Joseph Haydns "Zeven laatste woorden van onze Verlosser aan het kruis"

In deze veertigdagentijd, precies 230 jaar na de eerste uitvoering op Goede Vrijdag 1786, wijdt studentenparochie Maranatha in Tilburg een zgn. 'CobbenhagenAvond' aan een uniek werk uit de muziekgeschiedenis: Joseph Haydns (1732-1809) "Zeven laatste woorden van onze Verlosser aan het kruis".

Haydn componeerde het voor een kerkdienst op Goede Vrijdag, die bestond uit de voorlezing van de door Jezus aan het kruis uitgesproken zinnen, zoals weergegeven in de Evangelies; na elke zin hield de bisschop een meditatie, waarna hij afdaalde van de preekstoel en voor het altaar neerknielde. Deze tijd werd gevuld door muziek. Haydn componeerde de - zuiver instrumentale - muziek zó dat je de zinnen erin terughoort.

We luisteren naar de oorspronkelijke door Haydn geschreven orkestversie, in de monumentale uitvoering door het Berliner Philharmoniker o.l.v. Riccardo Muti.
De ‘zeven woorden’ worden geprojecteerd op een groot scherm, met Nederlandse en Engelse vertaling.
Elk stuk wordt ingeleid door een korte medidatie. Deze meditaties worden ook in het Engels geprojecteerd, ook niet-Nederlandstaligen kunnen het dus volgen.

CobbenhagenAvonden zijn ongeveer maandelijks door het studentenpastoraat van Tilburg University, studentenparochie Maranatha en beweging Gemeenschap en Bevrijding georganiseerde culturele avonden. In de geest van universiteitsstichter Cobbenhagen willen ze academische wereld, christelijk voorstel en regio Tilburg bij elkaar brengen.
De avonden worden gehouden in studentenkerk Maranatha, Prof. Cobbenhagenlaan 19 te Tilburg. Aanvang: 20.00 uur. Opgave is niet nodig. Na het ‘formele’ gedeelte is er een borrel. De avonden zijn vrij toegankelijk. Na afloop wordt er een collecte gehouden. Aan de Prof. Cobbenhagenlaan is ruimschoots gratis parkeergelegenheid.


Meer informatie: www.cobbenhagenavonden.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten