zondag 11 april 2010

O crux, ave, spes unica

Gisteren is in de bossen bij Smolensk in West-Rusland het presidentiële toestel van Polen neergestort, met aan boord de Poolse president Lech Kaczynski, zijn vrouw, vele ministers en hoge ambtenaren, de legerbisschop Ploski (drie weken geleden nog hier in Moskou), een orthodoxe aartsbisschop, een lutherse predikant, in totaal 96 mensen. Ze waren op weg naar de herdenking van de massamoord van Katyn, waar precies zeventig jaar geleden 22.000 Poolse officieren in krijgsgevangenschap, op bevel van Stalin in koelen bloede vermoord zijn. Stalin wilde door het elimineren van de elite het Poolse volk "onthoofden".
In dezelfde bossen heeft nu opnieuw de Poolse elite haar eind gevonden. De voor symboliek gevoelige Polen merken ook op dat het precies vijf jaar na het overlijden van de Poolse paus is, op de vooravond van de zondag van de goddelijke barmhartigheid.
Morgen is er in Rusland een dag van nationale rouw. De katholieke aartsbisschop in Moskou, mgr. Paolo Pezzi, zal dan om 19.00 in de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria aan de Malaja-Groezinskajastraat de requiemmis celebreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten