dinsdag 1 juni 2010

Hitler en Pius XII

Vertaling van een bericht op de weblog van de Italiaanse vaticanist Tornielli:
Vanmorgen heeft Benedictus XVI, bij het begroeten van de Italiaanse pelgrims, een groep gelovigen uit Pordenone aangesproken die naar Rome waren gekomen om de gedachtenis te eren van Celso kardinaal Costantini, van wie twee dagen eerder door Marcianum Press het dagboek is uitgegeven, onder de titel Ai margini della guerra (1938-1947). "Dit werk - zei Ratzinger - is van groot historisch belang. Kardinaal Costantini, die zeer dicht bij paus Pius XII stond, schreef het toen hij Secretaris [= vicepresident] was van de Congregatie van Propaganda Fide [= het "Ministerie van de missie" van de H. Stoel]. Zijn dagboek getuigt van het immense werk dat in die dramatische jaren door de Heilige Stoel verricht is om de vrede te bevorderen en alle lijdenden te hulp te schieten".
Op 19 april 1940 nam Costantini deel aan een lunch met Alberto De Stefani, minister van Financiën en lid van de fascistische Grote Raad. "Ik zei dat als Italië de oorlog in zou gaan aan de zijde van Duitsland, er rekening gehouden zou moeten worden met de gevoelens van de Italiaanse bisschoppen en clerus. Voor ons is Hitler een godsdienstvervolger, is hij de Antichrist". Dit was dus de perceptie die Pius XII en zijn naaste medewerkers van de Führer in Berlijn hadden.
Zie ook "It is time to put an end to the disingenuousness - the bias, in a word - and the disinformation concerning Benedict XVI..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten