maandag 28 februari 2011

Laatste alinea's van de laatste column van prof. Ellian in NRC Handelsblad

Leeg kwam ik in een oogverblindend groen land aan. Welkom zei een lieve ambtenaar. ‘Welkom’? Wat is dat? Nog steeds vind ik dit ene woord een cruciaal moment in mijn leven: een nieuwe geboorte. Ik was welkom. Hier kon ik zoeken naar de betekenis van het woord Azadi, vrijheid. Ik was net drieëntwintig geworden. Zo jong. Leren, dat werd mijn leven. Dit alles leidde tot wie ik ben: ik ben een liberaal. Na 9/11 sloop de oude vijand mijn leven in. De jihadisten verklaarden het vrije westen de oorlog.
Folkert Jensma (oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad) bood mij dit podium aan. In het licht van mijn levenservaring zag ik een taak voor mijn pen: kritisch schrijven over de macht. Waar geen kritiek is, is geen vrijheid. Teksten met ‘enerzijds,/anderzijds’, ‘wellicht dit/wellicht dat’ passen niet bij de kritische pen die de vrijheid als de grondslag van de menselijke waardigheid ziet.
Ten aanzien van de vrijheid ben ik compromisloos. Ik meen dat zowel absolute armoede als de socialistische verzorgingsstaat de menselijke waardigheid aantasten. Hannah Arendt, die ik bewonder, leerde mij dat in een gelijkgeschakelde gemeenschap geen vrije samenleving mogelijk is.
Maar het establishment van links, inclusief de professionele regenten, ziet in vrijheid de afname van macht. Het establishment kreeg een beetje last van mij. Niet veel, want ik ben maar een schrijvend legertje van één persoon, maar toch.
Ik heb er nooit over geschreven, maar er werd druk op mij uitgeoefend. Ik kan niet capituleren. Ik dacht dat ik perfect bij een liberale krant paste. Maar ik heb de indruk dat scherpe kritiek en tegenspraak als ballast ervaren worden. Op pagina’s vol politiek-correcte verhalen over de lieve islam, multiculturalisme en de verzorgingsstaat wordt mijn lastige, nogal kritische vrijheidsstem als te provocerend gezien.
Op deze plek dooft mijn stem. Elders zal ik branden, onder meer bij het weekblad Elsevier, dat mij in de oeroude traditie van de Nederlanden een vrijplaats biedt. Lieve lezer, U en NRC ben ik dankbaar. Vaarwel.
(26 februari 2011)

2 opmerkingen:

  1. Eerwaarde,

    Leg Afshin eens uit wat de Catholica inhoudt. Hij heeft een mismaakt beeld over de Katholieke Kerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is waar. Ik heb het hem toevallig net geschreven (met een steunbetuiging!). Het is overigens lastig NIET een mismaakt beeld te krijgen van de katholieke Kerk als je in Nederland woont, er de kranten leest en terzake geen persoonlijke ervaring hebt.
    Maar wanneer iemand eerlijk en vrij kijkt, nadenkt en oordeelt (en hoe weinig komt dat voor!), kan mettertijd ook dat beeld veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen