dinsdag 29 maart 2011

Sla hem in nu het nog kan!

Een betrouwbare bron meldt ons het volgende:
De gedrukte 'editio typica'-versie [van de Catechismus van de Katholieke Kerk] is opnieuw bijna uitverkocht en zal niet herdrukt worden.
Ai! Een snelle check leert dat een site als bol.com hem al niet meer op voorraad heeft! Wel wordt hij voorlopig nog aangeboden door Colomba.nl (voor € 39,50) en bijvoorbeeld postorderboekhandel.nl (voor € 40,70).

Dus wie hem nog niet in huis heeft: snel bestellen! En meteen ook nog eentje voor die cryptokatholiserende vriend of vriendin! 't Is natuurlijk even een rib uit je lijf, maar dan heb je ook wat: de recentelijk en uitgebreid opgeschreven officiële leer van de katholieke Kerk, in de door de Nederlandse en Vlaamse bisschoppen goedgekeurde vertaling.

Is dat belangrijk? Het geloof is toch de erkenning van een uitzondelijke Aanwezigheid, geen doctrine? Jawel, maar die Aanwezigheid kan zich alleen 'bewijzen', 'laten zien', als wat Hij zegt (door middel van zijn 'lichamelijke aanwezigheid' hier en nu, de geleide kerkgemeenschap) voortdurend vergeleken wordt met onze ervaring (ervaring: het leven zelf, geen pseudo-leven in een theologische of andere toren!).
Maar dan moet ik wèl weten wat Hij, wat de Kerk werkelijk zegt (niet enkel wat door anderen, hoe geleerd ook, over Hem gezegd wordt)! Dus zelf het Evangelie en de Catechismus lezen!

Veritas unum gestit, ne ignorata damnetur, zei Tertullianus: de waarheid vreest maar één ding: verworpen te worden zonder eerst gekend te zijn!

P.S. We hebben het hier over de Nederlandse vertaling van de 'editio typica', d.w.z. van de officiële authentieke Latijnse editie van 1997. Wellicht staat er bij u een grijs boek met rode letters in de kast, de Katechismus met een K: dat is de (al veel langer uitverkochte) vertaling van de voorlopige eerste Franse versie van 1992. Maar die is in 1997 definitief en verbeterd uitgegeven in het Lantijnsch. De geldende tekst is dus die van 1997: de Nederlandse vertaling ervan is gedrukt als een veelkleurig boek, de Catechismus met een C.
De vertaling van de 'editio typica' is ook on-line te vinden op www.rkdocumenten.nl. Op de site van 'Katholiek Nederland' staat om de een of andere merkwaardige reden nog altijd die van de voorlopige versie van 1992.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten