maandag 23 januari 2012

Hongarije

Europa is de laatste jaren een bolwerk geworden van links-liberalisme. Politici hebben de overtuiging dat geloof geen invloed mag uitoefenen op de maatschappij. Individualisme en consumentisme zijn belangrijker geworden dan traditionele waarden. Binnen de EU is Hongarije met het aantreden van de christelijk-conservatieve regering-Orbán een tegengestelde weg ingeslagen. Zo verwijst de nieuwe grondwet, die op 1 januari 2012 in werking trad en de oude Sovjetgrondwet uit 1949 vervangt, in de inleiding naar God. Ook staat in de grondwet dat het gezin, bestaande uit man en vrouw, de hoeksteen van de samenleving is. En er is vastgelegd dat het kind vanaf de conceptie beschermd dient te worden.
Dit [...] gedachtegoed staat haaks op de ideeën van [...] partijen als D66. Maar dat mag natuurlijk geen reden zijn hier zo fel op te reageren. Want dat waren precies de politieke opvattingen die in het verkiezingsprogramma van Orbáns partij stonden, waar het Hongaarse volk massaal op stemde. [...]
Ondanks [de] economische crisis, die electoraal nooit goed is voor de regering, en commotie uit het buitenland, doet Orbáns partij Fidesz het prima in de peilingen. Na anderhalf jaar regeren zouden ze nog steeds een ruime meerderheid krijgen. Waarom schrijven Europese media dan zo negatief over het beleid van Orbán? Vorige week gaven West-Europese journalisten, onder andere van het Franse TV5, ruiterlijk toe dat ze hun informatie louter verkregen van rabiate Orbánhaters als schrijver György Konrád en zelf geen letter van de nieuwe grondwet hadden gelezen.
Toen de Hongaarse ambassadeur aan Nederlandse media uitleg gaf over de nieuwe grondwet, kwam enkel het Katholiek Nieuwsblad opdraven. Terwijl in vrijwel alle Nederlandse artikelen over de Hongaarse nieuwe grondwet grote feitelijke onjuistheden staan. Zou dat een kwestie van journalistieke luiheid zijn of zijn journalisten extra kritisch als een politicus christelijk-conservatief is?
(Mariska Orbán-de Haas en Christiaan Orbán in de Volkskrant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten