donderdag 2 februari 2012

Redenen voor de westerse aanvallen op Hongarije

Het Katholiek Nieuwsblad laat hulpbisschop János Székely van aartsbisdom Esztergom-Boedapest aan het woord.

6 opmerkingen:

 1. Ik ben eerlijk gezegd een beetje bang dat Mariska Orban zich teveel laat meeslepen door een bepaalde politieke stroming in Hongarije. Het is prima dat er kritisch wordt gekeken naar de kritische reacties op de gang van zaken in Hongarije, maa ik heb toch sterk de indruk dat de regering-Orban op een aantal punten verkeerd bezig is, als het gaat om de bescherming van de democratische rechtsstaat. Het gaat mij wat te ver om het beeld op te roepen van een Europese Commissie die min of meer als instrument van de seculiere atheïstische beweging een eerlijke staat aanvalt omdat die zich te pro-katholiek gedraagt.
  Ik vrees ook dat dit voor het KN een forse valkuil kan blijken te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In hoeverre zijn de linkse partijen, de verdedigers van de vroegere, stalinistische grondwet, geloofwaardig in hun "bezorgdheid" om de democratie? Laat me niet lachen.
  Het is juist zorgelijk dat zij nog serieus worden genomen door Europa!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anoniem; dat is niet waar het hier om gaat.

  Het gaat hier om de vraag of er mogelijk terechte kritiek is op alle maatregelen van de regering-Orban, met name waar het gaat om de persvrijheid. Ik heb gehoord dat het enig overgebleven radiostation dat kritisch was over de regering zijn vergunning is kwijtgeraakt en niet meer mg uitzenden. Dan kan Mariska Orban in een artikel beweren dat er volop kritische geluiden in kranten en op tv-stations te horen zijn, maar ik constateer dat ze zwijgt over dat radiostation en vraag me af of de sluiting daarvan het begin is van een uiterst dubieuze reeks.

  En nogmaals, het klinkt lekker populair om te schoppen tegen Europese instellingen, en ik heb daar zeker ook kritiek op, maar ik betwijfel of ze op zo'n onzorgvuldige manier een lidstaat hard zouden aanpakken.
  Mariska Orban heft mij zeker niet overtuigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar bent u er op de hoogte, dat deze radiozender, waarvan de vergunning ingetrokken werd, extreem links is: tijdens een uitzending op kerstavond (!) 2004 heeft de reporter (e onder invloed van alcohol) de volgende opmerking geplaats: "Ik zou alle christenen willen vermoorden".
  Hierover maakte zich niemand in Europese commissie zorgen.
  Meet dus niet met twee maten of wees niet te goedgelovig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een schandalige uitspraak van die reporter. Maar als dat de reden zou zijn om een radiostation acht jaar later te verbieden, is dat nog veel schandaliger. Ook als de reden zou zijn dat het radiostation extreem-links is, is dat geen reden voor een verbod. De paus zelf zegt dat we niet andersdenkenden rechten moeten ontzeggen die we voor ons zelf opeisen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De paus doelde hiermee juist op de naar totalitarisme neigende linkse politieke partijen, gelukkig verliezen ze overal terrein.
  In Hongarije zijn er trouwens geen verboden zenders. De bovengenoemde radiozender bestaat nog steeds! Een andere radiozender verloor gewoon zijn frequentie onlangs en nu is de wereld te klein, alsof de wereld vergaat.
  Een Hongaarse katholieke blogger zei dat Europa met haar sancties tegen Hongarije lijkt op een zelfmoordenaar die wraakt neemt op diegene die hem probeert te redden van de ondergang.

  BeantwoordenVerwijderen