dinsdag 2 december 2014

Presentatie eerste vertaling Péguy op 13 december in Tilburg

"Ik ben een zondaar. Ik ben geen heilige. De heiligen zijn onmiddellijk herkenbaar. Ik ben een goede zondaar. Een getuige. Een zondaar die deelneemt aan de zondagsmis in de parochie, een zondaar met de schatten van de goddelijke genade" . Dit was hoe Charles Péguy zichzelf beschreef. Hij was zich ervan bewust dat "niemand zo competent is wat betreft het Christendom als de zondaar. Niemand , behalve de heilige. Sterker nog, ze zijn over het algemeen één en dezelfde persoon. De zondaar en de heilige zijn twee integrerende elementen, bij wijze van spreken, of twee integrerende delen van het mechanisme van het Christendom. Samen, elk essentieel voor het andere".

Op zaterdag 13 december wordt in Tilburg, honderd jaar na zijn dood, voor het eerst de integrale Nederlandse vertaling van een werk van Charles Péguy gepresenteerd (uitgegeven door uitgeverij Betsaida).

Péguys Portaal van het mysterie van de tweede deugd (de tweede 'theologische deugd' is de hoop) is een lange poëtische monoloog waarin God zelf zijn verbazing uitdrukt over bepaalde wonderen in Zijn schepping: de hoop, maar ook het vader- en moederschap, de slaap, en de nacht.
Filosoof Alain Finkielkraut zegt: “Péguy plaatst in het centrum van zijn denken de gebeurtenis. Een gebeurtenis is iets wat van buiten komt. Iets onverwachts. En dat is de hoogste kenmethode”.
Het Portaal (ook wel 'Mysterie van de hoop' genoemd) is het beroemdste en misschien ontroerendste werk van Péguy. 
De presentatie gebeurt door vertaler pastoor Norbert van der Sluis en studentenpastor Michiel Peeters. Fragmenten uit het boek zullen voorgedragen worden door Inno Schutz, van Radio Maria.

Van harte welkom! De toegang is gratis. Na afloop is er gelegenheid het nieuwe boek te kopen.

De CobbenhagenAvonden zijn maandelijks door het studentenpastoraat van de Universiteit van Tilburg, studentenparochie Maranatha en katholieke beweging Gemeenschap en Bevrijding georganiseerde culturele avonden. In de geest van universiteitsstichter Cobbenhagen willen ze academische wereld, christelijk voorstel en regio Tilburg bij elkaar brengen.
De avonden worden gehouden op zaterdagavond om 20.00 uur in studentenkerk Maranatha aan Prof. Cobbenhagenlaan 19 te Tilburg. Na het ‘formele’ gedeelte volgt er een borrel met boekentafel. De avonden zijn vrij toegankelijk. Na afloop wordt er een collecte gehouden.
Op de Prof. Cobbenhagenlaan is ruim gratis parkeergelegenheid. Station Tilburg Universiteit ligt op 10 minuten loopafstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten