zaterdag 26 juni 2010

"Een kerk, uitgeleverd aan het wilde initiatief van kruisvaarders-procureurs, is geen goed nieuws voor ons liberalen"

Commentaar van de (niet-gelovige) hoofdredacteur Giuliano Ferrara van de liberale Il Foglio op de acties van de Belgische justitie gisteren:
Er is niets aan te doen. De verantwoordelijke kerkelijke autoriteiten en de seculiere liberalen, die de vrijheid van de kerk (als algemene garantie voor autonomieën binnen de samenleving) aan het hart zou moeten gaan, willen niet begrijpen dat "transparantie", dat wil zeggen de onvoorwaardelijke overgave aan de obsessieve secularistische campagne omtrent de pedofilie van geestelijken, de voorwaarden schept voor een symbolische, dramatische wond in het lichaam van het instituut. [...]
De kerkelijke en de seculiere opinie, inclusief het katholieke dagblad La Libre Belgique, lijken geïntimideerd en betoverd te zijn door het secularistische theorema dat aan de basis ligt van de campagne: de geestelijkheid is als zodanig verantwoordelijk voor ernstige misdrijven van pedofiele aard, de kerk dekt ze toe met haar "intimiteit" en "vaderschap", onverenigbaar met het functioneren van de civiele justitie, en daarom moeten we deze "omertà" doorbreken en in naam van de slachtoffers de bewijzen van het misbruik opdelven, waar dan ook, zelfs door te spitten in graven en kathedralen. Een katholieke kerk die zonder serieuze verdediging, zonder voldoende weerstand, uitgeleverd is aan het wilde initiatief van kruisvaarders-procureurs en van informanten of advocaten is geen goed nieuws voor ons, niet-secularistische ongelovigen. De kerk moet geacht en gerespecteerd worden als onderdeel van een pluraliteit van vrijheden en institutionele autonomieën die het wezen vormen van een seculiere, niet-gefanatiseerde samenleving, die zich niet laat vergiftigen door de postjacobijnse kwakzalverij van bepaalde secularistische obsessies van onze tijd. Laten we hopen dat de paus, de kardinalen, de bisschoppen en de priesters leren zich te verdedigen, om ook onze vrijheid te verdedigen tegen de als Toorts der Rechtvaardigheid vermomde intolerantie.
Zie ook
- N.a.v. de onderzoeksaanbeveling van Deetman;
- Morele paniek;
- Meer samenleving, minder staat.

1 opmerking:

  1. Tja, dat komt ervan als je te veel kasteelromannetjes zoals Dan Brown de Da Vinci Code en de Heilige Bloed/Heiliger Graal voor waar aanneemt. Het zijn romannetjs, verzonnen verhalen mede ingegeven door een fraudeur die zich de Grootmeester van de Orde van Sion durfde noemen. Wat krijg je dan? Inderdaad: er worden graven geschonden in een hongertocht naar "dossiers" die niet blijken te bestaan. Zelfs het NOS-Journaal in Nederland (toch niet een voorstander van de Kerk) sprak er zijn schande over uit, en dat wil toch wel wat zeggen!

    BeantwoordenVerwijderen