dinsdag 28 september 2010

Redenen voor antichristelijke woede

Erop attent gemaakt door een anonieme bezoeker, signaleren we een kort artikel van Mark Van de Voord op rknieuws.net. Een citaat:
De atheïst [...] weet [...] dat hijzelf in die geschiedenis staat. Zijn denken over vrijheid en gelijkheid, verantwoordelijkheid en solidariteit is er niet ondanks maar dankzij de Bijbelse boodschap. Er zou geen Verlichting zijn gekomen zonder christendom. [...]
Het onvermogen om zich buiten de christelijke cultuur te plaatsen maakt sommige atheïsten boos, omdat zij er theoretisch en ideologisch van uitgaan dat de mens alle antwoorden uit zichzelf en door zijn ratio moet kunnen vinden. Als zij niet bereid zijn om te erkennen dat wij allen erfgenamen zijn van hetzelfde mensbeeld, resten hun nog slechts twee mogelijkheden. Ofwel de zelfhaat van de eigen cultuur die Michel Foucault “postkoloniale zelfhaat" noemde (te horen in de uitspraak dat we de islam gunstiger moeten bejegenen dan het christendom). Ofwel de vadermoord op de vader van onze emancipatie, het christendom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten