zaterdag 16 oktober 2010

Hetze

Over de "affaire-Léonard" hoeft niet meer veel geschreven te worden. De inhoud van de kwestie wordt behandeld op Catholica. Aldaar kun je ook een petitie tekenen ter ondersteuning van de moedige aartsbisschop (ten zeerste aanbevolen).
De gewraakte zin alleen al lijkt me voldoende reclame om het boek Gesprekken met Monseigneur Léonard zelf te kopen en te lezen - mooi dat er in het Nederlands weer eens iets interessants gepubliceerd wordt.
Voor een beter begrip van de hetze als zodanig volstaan we met een verwijzing naar een eerder gepubliceerd citaat van Chesterton.

Zelf zei Léonard vrijdag:
Als ik als aarts-bisschop ook aarts-voorzichtig en aarts-zwijgzaam moet zijn, dan ben ik liever gewoon bisschop. Maar ik kan niet zwijgen. Ik wil altijd vrijuit en rechtuit kunnen spreken en de waarheid verdedigen.
Gelukkig!
Maar... dat betekent: oorlog! Niet omdat mgr. Léonard (evenmin als andere moedige herders) of de Kerk zelf graag ruzie heeft, maar omdat de waarheid door de heersende mentaliteit als allerbedreigendst ervaren wordt en met man en macht bestreden moet worden (zie wat er gebeurt met de vriendelijke paus Ratzinger). Mgr. Léonard zal veel gebed en menselijke solidariteit kunnen gebruiken.

1 opmerking:

  1. Die "Apologia pro Léonard" kun je overslaan trouwens. Het is slecht geschreven en het vertelt niets nieuws. Er staan ook grote rekenfouten in.

    BeantwoordenVerwijderen