zaterdag 7 mei 2011

Het rode paard

Een boek aanraden dat je zelf (nog) niet gelezen hebt, kan bijna nooit. Het nu in het Nederlands uitgebrachte Het rode paard van Eugenio Corti is bepaald een uitzondering. Ik ga het zelf zeker kopen en lezen maar kan het nu al van harte aanbevelen! Alle elementen zijn aanwezig. Een boek waar iedereen die ik ken die het gelezen heeft, in verschillende landen, met verschillende smaken en achtergronden, enthousiast over is. Dat doodgezwegen wordt door de 'grote recensenten' (de auteur is een gelovig katholiek) en toch sinds 1983 wereldwijd al meer dan 400.000 keer over de toonbank gegaan is (vergelijk het lot van Lord of the Rings van Tolkien: arguably de populairste roman ter wereld, nog altijd verguisd door de literaire 'beleidsmakers'). Met als setting de Italiaanse veldtocht op de USSR in de Tweede Wereldoorlog (hoe politiek incorrect kun je zijn).
Het beeld van het rode paard komt uit Apocalyps 6 en verwijst naar de verschrikkingen van de oorlog als zodanig, maar ook naar het Trojaanse paard van het communisme.
Het boek heeft maar twee nadelen: 1. de omvang, 1373 pagina's; die overigens schijnen te lezen als een trein; 2. de prijs: waar het boek in Amerika een luizige 16 dollar kost, vraagt uitgeverij Van Wijnen voor de Laaglandse paperback-editie bijna 50 (vijftig) euro en voor de gebonden uitgave zelfs 75. Een ware rib uit het lijf. Schaal is weer noodlot, het is de prijs die we betalen om in het Nederlands te kunnen blijven spreken en lezen.
Maar het is het offer waard. Vraag het boek dus voor moederdag (morgen), vaderdag (19 juni), voor uw verjaardag of gewoon vandaag vanwege de Dag van de verdediger van het Kazachse vaderland; neem het mee op zomervakantie of verwarm er de koude winteravonden mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten