zondag 24 juli 2011

Christenfundamentalisme - een vorm van protestantisme - was niet Breiviks grote inspiratie en heeft niets te maken met zijn misdaad

Alle tot nu toe verspreide inlichtingen dienen nog nagetrokken te worden, maar ik maak me zorgen over de aanzet, die ik in diverse internationale media bespeur, van een jacht op de fundamentalistische christenen.
Het christenfundamentalisme, dat zeer ver ligt van mijn culturele achtergrond en van mijn opvattingen, is een onderdeel van het Noord-Europese – en niet alleen dat – protestantisme. Het is belangrijk, het heeft een enorm aantal aanhangers, en het is vredelievend. Het verdient stigmatisering noch criminalisering, ook al zijn velen – ook ikzelf – het niet eens met zijn theologie en vele van zijn opvattingen. [...]
Wat Breivik betreft valt mij zijn foto op, waarin hij het vrijmetselaarsschort draagt, als lid van een Sint-Janloge, een van de loges die de eerste drie graden van de Noorse Vrijmetselaarsorde besturen: de reguliere Noorse Vrijmetselarij.
Volgens de Noorse pers is Breivik lid van de Sǿilene, een van de Sint-Janloges van deze Orde te Oslo. Het zou uiteraard absurd zijn een verband te leggen tussen deze Orde en de aanslag. Deze loges volgen de zogenaamde Zweedse ritus, die aan de leden het christelijk geloof als vereiste stelt.
Geen protestantse fundamentalist zou echter eigen foto’s in vrijmetselaarskostuum verspreiden. Het fundamentalisme is fel gekant tegen de vrijmetselarij.
Uit zijn nogal talrijke inzendingen op document.no – een site die niet christelijk-fundamentalistisch is, maar nationalistisch en anti-islam – blijkt dat Breivik, eerder dan met het fundamentalisme, affiniteit toont met een afdeling (de filo-Israëlische; de andere afdeling is antisemitisch) van de Beweging voor de Christelijke Identiteit, een vreemd mengsel van racisme, esoterisme, immigrantenhaat en ‘Noordelijk christendom’.
(Godsdienstsocioloog Massimo Introvigne; vertaling: U. Barelli, op Catholica.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten