dinsdag 13 maart 2012

Kardinaal Simonis: in Nederland hebben we een totale bekering nodig

Vandaag op Zenit een interview met kardinaal Simonis, aartsbisschop-emeritus van Utrecht. Hier een vertaling van de belangrijkste passages:
De Nederlandse Kerk heeft de periode na het Concilie niet op een serene manier beleefd: er waren polemieken over de Catechismus en andere controverses. Wat is de situatie vijftig jaar later?

Kard. Simonis: De situatie van de Nederlandse Kerk na het Concilie is heel moeilijk te beschrijven. In die tijd hebben we een polarisatie gehad in twee groepen. We leefden praktisch met twee kerken in een Kerk. Met een groep die heel radicaal was en alles wilde veranderen, maar waarin het geloof sterk afgenomen was. Nu is deze polarisatie min of meer over, maar ze heeft ervoor gezorgd dat zeer velen het geloof verloren en de Kerk verlaten hebben. In het algemeen kun je zeggen dat in Nederland "indifferentisme" heerst. De Heilige Vader heeft enkele weken geleden iets zeer waars gezegd: elke mens heeft een religieus zintuig, een neiging om God, het transcendente, te zoeken; maar in veel mensen is dit religieuze zintuig verloren gegaan, het is in coma getreden; en dit geldt in het bijzonder voor ons land.

Wat heeft men verkeerd gedaan bij de interpretatie van het Concilie?

Kard. Simonis: U hebt gelijk: er is een verkeerde interpretatie van het Concilie geweest. Men heeft de documenten niet gelezen maar zich ertoe beperkt te argumenteren op grond van de zogenaamde "geest van het Concilie". Dat wilde dan zeggen: alles is toegestaan, alles kan veranderen.

Was er ook een verkeerde interpretatie van de rol van de leek in de Kerk?

Kard. Simonis: Zeker, met als gevolg dat in Nederland de leken min of meer priesters zijn geworden, en de priesters leken.

Paus Benedictus XVI heeft een Jaar van het geloof uitgeroepen en wil daarmee aanzetten tot een nieuwe evangelisatie. Wat zou de Kerk in Nederland moeten doen?

Kard. Simonis: Wat ik altijd gezegd heb: catechese, catechese, catechese! Wat ontbreekt is een goed gefundeerde catechese. Maar nu zijn de jongeren zo ver verwijderd van het geloof en van de Kerk dat ze zeggen dat ze het niet meer nodig hebben, omdat ze materieel gezien alles hebben. Ik hoop - al klinkt het wat vreemd - dat deze economische crisis te denken zal geven. In Nederland reageert men nu enkel nog emotioneel, men denkt niet meer na. Volgens mij wil paus Benedictus XVI ons laten nadenken. Ik heb onlangs een boek van de Heilige Vader gelezen over waarheid en tolerantie en over de moderne problemen in verband met andere religies: hij nodigt uit om te denken en na te denken, de rede te gebruiken, maar in Nederland gebruikt men enkel de emotie. Dat is heel gevaarlijk.

Het is nu veertigdagentijd. Vanuit Rome wordt veel aandacht gevraagd voor het sacrament van de biecht en de praktijk van de eucharistie. Hoe is de situatie in Nederland en in welke richting gaat het?

Kard. Simonis: De biecht is nu al veertig jaar compleet verloren gegaan, en weet u waarom? Omdat Nederlanders niet zondigen! In de zin dat ze niet meer weten wat zonde is. Het begrip zonde is verbonden met het besef van God; als je niet meer gelooft in een persoonlijke God, denk je niet meer te zondigen. Ons land is vol "ietsisten", mensen die in iets abstracts geloven, die geloven dat er iets is, maar geen persoonlijke God: en daarom denken ze dat ze niet zondigen.

En dan wordt de biecht overbodig?

Kard. Simonis: De waarheid is dat we in Nederland een totale bekering nodig hebben.

Iets persoonlijks over uw leven als priester, aartsbisschop en kardinaal. Wat kunt u zeggen tot de jonge generaties en tot de jongens die op de seminaries studeren?

Kard. Simonis: Allereerst zeg ik hun dat ze moeten leren denken, leren nadenken. En verder bidden, bidden, bidden. Het gebed is allerbelangrijkst, het is het fundament van het menselijk leven en het moet dat zijn; maar in Nederland bidt men niet omdat men niet in een persoonlijke God gelooft, maar enkel in een vaag iets.

4 opmerkingen:

  1. De kardinaal klaagt wel een hoop, maar hij heeft zelf kennelijk niet de juiste leiding gegeven....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. is dit de situatie die paus Leo XIII meer dan 100 jaar geleden voorzien en voorzegd heeft?..aan het hoofd van onze kerk staat de paus,hij maakt deel uit van ons geloof..luister naar hem

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit alles had de kardinaal zich vele jaren geleden moeten realiseren, dan hadden vele zielen niet verloren gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kardinaal Simonis heeft goede leiding gegeven en wilde een biddende Kerk. Er werd, mede door de polarisatie, niet voldoende naar hem geluisterd. Er zijn inderdaad katholieken, die beweren dat ze niet zondigen. Het zondebesef is bij velen weg. Het ontbrak jarenlang aan (goede) catechese. De Kardinaal slaat hier de spijker op zijn kop.

    BeantwoordenVerwijderen