donderdag 4 februari 2010

Hoe wordt men christen (en hoe dat te voorkomen)?

Zomaar twee nieuwsberichten: Britse koningin wil niet met paus eten; Belgische parlementsvoorzitter wil protocollaire plaats aartsbisschop verlagen.
Vraag van een scholier:
U zegt dat "de hoogste waarheden, die het Christendom meedeelt, in de Kerk aan de mens worden overgebracht middels een methode die nog het meest lijkt op wat in de biologie osmose heet. Wanneer je in de gemeenschap van de Kerk verblijft en leeft, penetreren deze waarheden, dag na dag, onberekenbaar, als het ware door voortdurende osmose, door het membraan van ons bewustzijn". Als ik het goed begrijp is het voldoende fysiek in de gemeenschap aanwezig te zijn om deze waarheden meegedeeld te krijgen?

Antwoord van don Giussani:
Precies! Zozeer zelfs dat de vijand - de demonische uitdrukking van de weerstand tegen Christus' waarheid: kranten, tv, professoren, leraren, allerlei milieus - actief moet ontkennen, voortdurend moet loochenen, aanvallen, ook ten koste van een systematische leugen, om deze waarheden tot zwijgen te kunnen brengen (langzaam, zoals wanneer je iemand wurgt - zoals ik in een film gezien heb). Maar meer dan twaalfhonderd jaar lang, toen de schrijvers ook mensen waren, toen de journalisten, de rechters, de priesters ook mensen waren, deelde de Kerk bepaalde fundamentele accenten mee middels de context van het hele volk dat haar volgde: de lucht was er als het ware zwanger van. Al deze mensen die volgden, erkenden de evidente aanwezigheid van een bepaalde bestemming van onze arme en anders zo armzalige menselijke werkelijkheid; al deze mensen werden meegesleept door de rivier van de positiviteit.

(Uit: Luigi Giussani, Avvenimento di Libertà, pp. 48-49)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten