vrijdag 8 oktober 2010

KU Leuven en kritisch denken

De Standaard meldt dat de leiding van de Katholieke Universiteit Leuven (kul) zich beraadt over "een nieuwe houding tot het roomse instituut".
Rector Waer:
'Dat hoeft niet te betekenen dat we de K in onze naam laten vallen. Wij blijven staan achter de waarden van het katholieke geloof. Maar de spanning tussen de rigide roomse moraal en onze ambities in biomedisch onderzoek is moeilijk houdbaar. Onze universiteit is een kritisch denkcentrum. Dat geven we onder geen beding op.'
De negatieve uitlatingen van het Vaticaan over de Nobelprijs voor ivf-pionier Robert Edwards stuitten bij biomedicus Waer ook op kritiek. Het irriteert dat Rome zich zo overdreven focust op alles wat met seksualiteit en voortplanting heeft te maken.
'Elk nieuw wetenschappelijk inzicht botst op weerstand van het Vaticaan', betreurt de rector. 'Eerst was er de kritiek op anticonceptie, daarna op proefbuisbevruchting, nu op stamcelonderzoek. Natuurlijk moet je respect hebben voor een embryo en een foetus. Maar zeggen dat je daar niets mee mag doen, getuigt van wel erg weinig flexibiliteit.'
Hier een goed commentaar door Vincent Kemme.

Valt nog op te merken dat de Kerk zich helemaal niet "overdreven focust op alles wat met seksualiteit en voortplanting te maken heeft". De Kerk is eenvoudigweg
always the only thing defending whatever is at the moment stupidly despised. (Chesterton)
Persoonlijk denk ik, dat over honderd jaar de katholieke Kerk, met name de roomse Stellvertreter, verweten zal worden "met zijn morele gezag" in deze tijd niet voldoende te zijn opgekomen voor de in de menselijke natuur ingeschreven wetten.
Maar dat zal dan ten onrechte zijn. De Kerk blijft, met de weinige middelen die ze daartoe heeft, de wereld ongevraagd en duidelijk voorhouden (ook in Nederland) dat je niet mag knoeien met menselijk leven, hoe knap je daarin ook bent.

Zie ook 25 jaar zwijgen.

2 opmerkingen:

  1. EENS wordt een Neurenberg Tribunaal geopend...om deze onethische en immorele wetenschappers collectief aan te klagen en te veroordelen. Zoals Nazi-dokters werden veroordeeld, zo zal het ook gaan met de huidige reageerbuis-generatie.

    BeantwoordenVerwijderen