vrijdag 15 april 2011

Tandarts-assistentie gevraagd

Deze weblog richt zich op Nederlanders en Vlamingen en behandelt doorgaans problemen die daar (bij u) spelen; ik heb het hier normaal gesproken niet over mijn werk in Rusland (meer dáárover kunt u lezen op de website van de Stichting Vrienden van Siberië).
Vandaag maak ik een uitzondering.
Enkele malen per week lees ik de Mis bij de zusters van Moeder Theresa, die hier (in Moskou) twee huizen hebben, één voor geestelijk gehandicapte kinderen ('mongooltjes') en één voor alcoholisten en daklozen. Eens in de maand ga ik met een groep jongeren van verschillende pluimage helpen in het eerste huis. Een van degenen die meegaat is een jonge tandarts, die me nu heeft laten weten graag ook zijn eigen kunde gratis ter beschikking te willen stellen (en ook regelmatiger: een dag in de week). De zusters zijn erg blij met dit aanbod: zowel de kinderen als de daklozen als zijzelf kunnen tandheelkundige therapie gebruiken (u begrijpt dat de staatsgezondheidszorg hier niet zo goed geregeld is als in West-Europa; zeker niet voor dit soort 'buitenbeentjes').

Maar een tandarts heeft apparatuur en materiaal nodig. Hij kan de kinderen en de daklozen niet helpen in zijn praktijk aan de andere kant van de stad. Hij heeft 'draagbare' spullen nodig, en die zijn nogal duur.
Het volgende is er nodig:
1. Een draagbare tandartsmachine (boor, afzuiger), prijs ca. € 2.000;
2. Boorkoppen, prijs ca. € 250;
3. Uithardingslamp (voor vullingen), prijs ca. € 125;
4. Ultrasonoor apparaat (voor tandsteenverwijdering en tandvleesbehandeling), prijs ca. € 250;
5. 3-4 sets 'haakjes', spiegeltjes etc., prijs ca. € 75;
6. 3-4 endodontische sets (voor zenuwverwijdering), prijs ca. € 50;
7. set basisspullen voor tandbehandeling, prijs ca. € 50.

Nogal duur allemaal, hoewel we de goedkoopste in hun soort gezocht hebben. Alle eventueel gekregen of aangeschafte instrumenten worden eigendom van de zusters of van de katholieke Kerk in Moskou. De bedoeling is dat de kleine mobiele tandartspraktijk op den duur uitgroeit tot een klein centrum voor gratis medische zorg voor mensen die het nodig hebben.

Mijn vraag aan de lezers van deze weblog is nu:
1. Kent u toevallig iemand (een tandarts met pensioen of iemand anders 'in het vak') die enkele van bovenstaande instrumenten en/of materialen over heeft, bereid is te schenken, of weet hoe eraan te komen? Tips heel graag naar voorhof.net@gmail.com.
2. Misschien vindt u het zelf de moeite waard een geldelijke bijdrage te geven voor dit project of kent u iemand die dat graag doet. U kunt een bijdrage (laten) overmaken naar Stichting Vrienden van Siberië te 's-Hertogenbosch (dat is een zgn. ANBI, dus uw gift is aftrekbaar van de belasting), rekeningnummer 118121197, onder vermelding van 'tandheelkundige hulp Moskou' (iban voor België, zie hier). Ik garandeer dat giften alleen gebruikt worden voor het hier beschreven project. Als u op uw overschrijving uw emailadres vermeldt, houd ik u op de hoogte van wat er met uw bijdrage gebeurd is.

Vast hartelijk dank voor enige hulp!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten