woensdag 13 april 2011

Na de orthodoxe calvinisten, nu de orthodoxe joden in het nauw

Vandaag bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat traditioneel ritueel slachten, onder meer door orthodoxe joden, verbiedt. "De vrijheid tot het uitvoeren van bepaalde riten en tradities houdt op waar mensen of dieren leed ondervinden", aldus ininiatiefneemster Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.
Een absurde stelling. De traditie van de mensen om mij heen om dagelijks naar hun werk te gaan brengt mij veel leed toe, om maar eens iets te noemen. Het werkelijk uitbannen van menselijk (laat staan dierlijk - zijn amoeben dieren?) leed zou euthanasie vergen op de hele wereldbevolking.
Desalniettemin zijn alle linkse partijen plus de PVV (de partij die zich volgens haar verkiezingsprogramma inzet "voor de traditionele Joods-christelijke en humanistische waarden die van Nederland het succes hebben gemaakt dat het nu is") (!), dus een kamermeerderheid, van plan voor het wetsvoorstel te stemmen, aldus een eind makend aan 375 jaar tolerantie van een, zeker, merkwaardig gebruik van de orthodox-joodse minderheid.
"Een verbod op koosjer slachten is een grote slag voor de Joodse gemeenschap. Niet alleen voor de kleine Joodse gemeenschap in Nederland, maar voor de hele gemeenschap wereldwijd". Dat heeft een internationaal gezelschap van opperrabbijnen dinsdag gezegd in een hotel op Schiphol. [...] "Dat Nederland, het land van de religieuze vrijheid, dierenwelzijn boven religieuze vrijheid verheft, is choquerend", zei Binyomin Jacobs van het Nederlandse Interprovinciaal Opperrabbinaat. (Trouw)
Lees hier het artikel van Erik van Goor op Catholica.nl.

Niet alles wat de meerderheid vindt, moet wet worden. Een samenleving moet haar leden ruimte laten om dingen te doen die de meerderheid niet zou doen. Zeker op het terrein van het belangrijkste mensenrecht - de pursuit of happiness, het recht de betekenis van het leven te zoeken en na te streven, kortweg godsdienstvrijheid - moet de staat de burger heel veel vrijheid laten.
Juist omdat de staat zoveel macht heeft, moet ze die mondjesmaat gebruiken. Maar wat zien we? De staat die het handjevol overgebleven orthodoxe calvinisten verplicht in hun eigen partij vrouwen op verkiesbare plaatsen te zetten; de staat die het handjevol joden hun koosjere slachting verbiedt; de staat die scholen verplicht kinderen sexuele voorlichting te geven, op een bepaalde manier; de staat die (het handjevol) ouders (die dat willen) verbiedt hun kinderen zelf onderwijs te geven (zie ons blogbericht morgen).
Is er nog een partij die opkomt voor de vrijheid van de burger? Of zijn we het er allemaal over eens dat de staat het per definitie beter weet? Om met Snoopy te spreken: 1984 never was like this. Waarom gaat men niet gewoon boeven vangen?

Zie ook Meer samenleving, minder staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten