woensdag 23 november 2011

Stukje recente kerkgeschiedenis

Het onvolprezen RKdocumenten.nl blijft stug Nederlandse versies van kerkelijke documenten uit heden en verleden on-line zetten. Dezer dagen publiceerde het de Brief van paus Paulus VI aan de bisschoppen van Nederland van 24 december 1969 naar aanleiding van het zgn. 'Pastoraal Concilie van Noordwijkerhout' (het "circus-Goddijn"). Zelf ken ik die geschiedenis nauwelijks en had ik de brief nooit gelezen.
Met de 'vruchten' van de geest van Noordwijkerhout voor ogen, moeten we erkennen: de paus heeft in een vroeg stadium gewaarschuwd en aanwijzingen gegeven met betrekking tot de te volgen richting.

1 opmerking:

  1. Ook toen kwamen de rechtgeaarde katholieken in verzet tegen de kaalslag in de H.Liturgie. Voorbeelden: de Consecratiewoorden veranderen, niet-Consacreren, rommel-liturgie waarbij kinderliedjes de hoofdtoon vormden, om maar een paar voorbeelden te noemen. Verder het wangedrag van de "Geestelijkheid" door lekenkleren aan te doen (dezelfde zonde van ongehoorzaamheid als in de tijd van de H.Birgitta van Zweden), het soms openlijk schenden van het verplichte celibaat, heterodoxie invoeren in alle geledingen van het kerkelijk leven en last but not least beatconcerten halfnaak weggeven op het Priesterkoor (Bisdom Haarlem). Is het dan logisch dat de rechtgeaarde gelovigen bij hun bisschoppen protesteerden, en toen dat niet hielp, aanklopten bij Rome en de Paus? Nou, het verbaast mij niets! Ik was nog een kind in die tijd, maar als ik volwassen was dan was ik voor mijn Katholieke Kerk zeker opgekomen!

    BeantwoordenVerwijderen