donderdag 7 maart 2013

Atheïst legt katholieke presentator verschil uit tussen katholieke en protestantse schriftinterpretatie

Check dit fragment van CNN.

3 opmerkingen:

 1. Ja, dat was wel een grappig fragment. Pen Jillette heeft een punt wat betreft de authoriteit van het leergezag, maar dat wil niet zeggen dat je als gelovig en trouw katholiek niet een eigen mening kan en moet hebben, zelfs als deze indruist (of in lijkt te druisen) tegen de visie van de Kerk op het punt van bv. het verplichte celibaat of voorbehoedsmiddelen.
  De suggestie dat dit automatisch 'verlichte' ik-weet-het-beter gedrag is om die reden niet altijd of vaak onterecht. Deze dynamiek als geheel wegzetten als protestant zoals de Pen Jillette doet (en veel traditionalisten of orthodoxe katholieke) is begrijpelijk maar doet de werkelijkheid en daarmee de waarheid geen recht.
  Ik begrijp dat Pen Jillette in zijn eigen ogen advocaat van de spreekwoordelijke duivel speelt, ik vraag me af wat hij werkelijk van jouw en mijn reactie of het gekonkel in de kerk zal vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat de schrijver van dit stuk (Francis) toch een vergissing maakt. Een eigen mening hebben over zaken die al in het Gewoon Leergezag als bindend moeten worden beschouwd (Humanae Vitae m.b.t. niet-natuurlijke voorbehoedsmiddelen) kan niet zomaar worden afgedaan met een eigen mening. Want dat zou betekenen dat het Gewoon Leergezag geen Leergezag meer is waar men zich aan houden moet, juist omdat men een andere mening erop na houdt.

  De gelovige dient dus wel degelijk de besluiten van het Gewoon Leergezag te accepteren. Want heel vaak heeft een eigen mening in deze niet zelden tot een volledige ontsporing en een verwerping van datzelfde Leergezag tot gevolg gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Anoniem, ik onderschrijf wat je zegt. Ik bedoel hier niet de eigen mening tegenover het leergezag te zetten, maar reageer op de redenering van de atheist Pen Jillette en bovenal op de oorspronkelijke titel en uitleg bij dit bericht op dit blog. Deze is wellicht als reactie op mijn commentaar aangepast waardoor de context van mij reactie ook half is verdwenen.

  Er stond dit: "Atheïst legt uit dat de paus het evangelie niet kan veranderen. En heeft - zoals vaker gebeurt - de dingen helderer op een rijtje dan zijn 'verlicht'-katholieke gesprekspartner."

  Ik herhaal: "De suggestie dat dit automatisch 'verlichte' ik-weet-het-beter gedrag is om die reden niet altijd of vaak onterecht.". Een andere mening is dus niet altijd een bewust ik weet het beter of ontrouw aan het leergezag zoals door de Atheist en de schrijver van dit blog werd gesuggereerd.
  Een katholiek moet het leergezag volgen, maar ook zijn eigen geweten. Hier zit een spanningsveld tussen.

  BeantwoordenVerwijderen