Onthullingen van klokkenluiderssite WikiLeaks zijn al sinds jaren bekend bij de bevolking van diverse Europese landen, waaronder Nederland. Door deze collectieve zwijgcultuur is cruciale informatie jarenlang verborgen gebleven voor politici en beleidsmakers. Dit blijkt uit een vergelijkende analyse van afgetapte e-mails en telefoongesprekken van burgers. In politiek Den Haag is verbijsterd gereageerd op het nieuws.:)
Voorbeelden en bewijzen van het gemeenschappelijk stilzwijgen stapelen zich op. In gelekte e-mails uit 2006 wordt er gesproken over de onderlinge roddels tussen Angela Merkel en Silvio Berlusconi. Een in 2002 opgestelde brief, gericht aan een dispuut in Amsterdam, rept al van de aanwezigheid van de EU in Afghanistan met het doel de VS te plezieren. Afgetapte flarden van telefoongesprekken in Beetsterzwaag over de defensie-order verbonden aan Beatrix’ bezoek aan Oman zijn maar voor één uitleg vatbaar.
Geconfronteerd met de eigen houding ten opzichte van de onthullingen stelt de Nederlandse bevolking zich ontwijkend op. “In het landsbelang en gezien vanuit de toenmalige maatschappelijke situatie was het in onze ogen verstandiger niet meteen met teveel informatie naar buiten te treden”, aldus Frederik van Praag, loodgieter te Schijndel. “Ons doel was niet de politiek buiten te sluiten van belangrijke informatie. Belangrijk was vooral het voorkomen van al te grote paniek en het in stand houden van de politieke en maatschappelijke stabiliteit.”
Nederlandse politici reageren geschokt op het nieuws. Premier Mark Rutte voelt zich door het volk ‘in de steek gelaten.’ “Of je nou premier bent van de Nederlanders, Fransen, Nieuw-Zeelanders of Nigerianen: uiteindelijk zijn ze allemaal hetzelfde. Ze beloven transparantie, maar uiteindelijk, als ze op het pluche achter de geraniums zitten, gaan ze gewoon hun eigen gang.” Oud-premier Balkenende verklaart naar aanleiding van de onthullingen ‘niet boos, maar teleurgesteld’ te zijn en spreekt van ‘een achterkamertjessamenleving die wij niet moeten willen.’
(Tom Zwitser maakte attent op dit artikel van Willem Swift en Steven van der Jagt, op De Speld)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten