maandag 5 september 2011

Communie en Vrijheid

...afijn, aangekomen op bladzijde 1339 van Het rode paard (nog 36 te gaan) - dat almaar spannender en boeiender wordt - zien we, in het jaar 1974, zoon Manno van hoofdpersoon Ambrogio naar een "bijeenkomst van Communie en Vrijheid" gaan. De auteur licht toe:
(Communie en Vrijheid was een nieuwe vitale organisatie die steeds meer jonge christenen, nadat de Katholieke Actie verlamd was geraakt, bijeenbracht.)
:)

De lezertjes die meer in de catholica thuis zijn, begrijpen dat het hier gaat om Comunione e Liberazione - Gemeenschap en Bevrijding -, een door priester Luigi Giussani (ook hij afkomstig uit de Brianza) begonnen lekenbeweging. Die niet alleen Manno Riva jr. in 1974 maar bijvoorbeeld ook uw bloghouder in 2011 de met de niets vergelijken aantrekkelijkheid van Christus in zijn Kerk leert kennen.

(Je komt in Het rode paard wel wat meer dingen tegen die, als de vertaling door een Nederlandse katholiek ware nagelopen, anders (soms preciezer) geformuleerd zouden zijn (zo heet "de Madonna" in het Nederlands "Onze Lieve Vrouw"). Verder volgt de transcriptie van de Russische namen de Italiaanse, terwijl die in het Nederlands heel anders is.
Deze kleine schoonheidsfoutjes nemen niet weg dat we initiatiefnemer dominee Klink uit Hoornaar en uitgeverij Van Wijnen in Franeker blijvend dankbaar mogen zijn voor de vertaling van dit prachtige boek. We herhalen de tip, dat als je het boek rechtstreeks bij de uitgeverij bestelt (info@uitgeverijvanwijnen.nl) en daarbij actiecode 901-87636 vermeldt, je het boek voor 39,50 i.p.v. 49,50 (plus 1,75 verzendkosten) toegezonden krijgt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten