vrijdag 11 mei 2012

"C'est votre vision de l'Eglise qui est trop humaine et même fataliste"

De werkelijke verdeeldheid in de Kerk is niet die tussen voor- of tegenstanders van bepaalde uiterlijke veranderingen, maar tussen degenen die menen dat de Kerk in de tijd fundamenteel dezelfde blijft en is gebleven en degenen die beweren dat "op het Tweede Vaticaans Concilie een nieuwe kerk gesticht werd met een nieuwe theologie en nieuwe sacramenten", merkte de Duitse schrijver Martin Mosebach vorig jaar scherpzinnig op.
Veel hedendaagse theologen kunnen op dit punt de hand schudden van de drie lefèbvriaanse bisschoppen die ook - en om in de grond dezelfde reden - tegen een heropname van de traditionalisten in de katholieke Kerk zijn.
Voor wie Frans leest (of Italiaans: hier het commentaar van Andrea Tornielli), hier de briefwisseling tussen de lefèbvriaanse 'hoofdbisschop' Fellay, die een unie met Rome voorstaat, en de andere drie bisschoppen van de Piusbroederschap (waaronder de beruchte holocaustontkenner Williamson), die tégen elke verzoening zijn.

1 opmerking:

  1. De brief van Mgr. Fellay is ook in het Engels te lezen op http://rorate-caeli.blogspot.com/2012/05/letter-of-general-council-of-society-of.html

    Laat ons bidden om wijsheid, durf en de gave van eenheid door de Heilige Geest voor alle betrokkenen.

    Jetha

    BeantwoordenVerwijderen