zaterdag 21 mei 2011

NL salesianen totaal van het padje

Voorgekomen sexueel misbruik van minderjarigen in de Kerk in Nederland lijkt zich te concentreren in het internaat van Eindhoven-Aalsterweg en met name in de Congregatie van de Salesianen (internaat 's-Heerenberg).

Zoals ook het dezer dagen verschenen allernieuwste Amerikaanse wetenschappelijke rapport over sexueel misbruik in de Kerk concludeert, heeft het niets te maken met celibaat of 'katholiciteit', maar alles met sexuele-revolutie-ideeën die - in een kerkelijk klimaat van "oud is per definitie slecht, nieuw is per definitie goed" - wildenthousiast en akritisch werden overgenomen door bijvoorbeeld de totaal versofte en versufte (niet voor niets uitstervende) Nederlandse salesianen (èn maar acht-meien!). Helaas bleef het bij de salesianen - die gesticht zijn om arme kinderen op te voeden! - niet bij ideeën.

Lees, als u een sterke maag hebt, dit RTL-interview met salesianer overste Spronck, en huiver. Huiver, omdat het woorden zijn van een katholiek priester. De gemiddelde journalist, deskundige en politicus (het was CDA-minister Hirsch Ballin die m.b.t. sex van volwassenen met kinderen vanaf 12 jaar de wet versoepelde) had het dertig, twintig en ook nog tien jaar geleden precies zo gezegd. Anno 2011 natuurlijk niet meer, zo wereldvreemd is alleen Spronck!

Arme heilige Don Bosco! In zijn naam doen ze exact het omgekeerde van wat hij begonnen is.
Hoeveel vuil is er in de Kerk, juist ook onder degenen die Hem in het priesterschap helemaal zouden moeten toebehoren! Hoeveel hoogmoed en zelfverheerlijking! Hoe weinig achting hebben wij voor het Sacrament van de verzoening, waarin Hij op ons wacht om ons op te richten uit onze val! Dat alles is in zijn lijden aanwezig. Het verraad door de leerlingen, het onwaardig ontvangen van zijn Lichaam en Bloed, moet toch de diepste pijn van de Verlosser zijn, een pijn die Hem midden in het hart treft. Het enige dat wij hier kunnen is uit het diepst van onze ziel roepen: Kyrie, eleison - Heer, red ons.
(Joseph kardinaal Ratzinger, Kruisweg te Rome, 25 maart 2005).

UPDATE: Nadat de Nederlandse bisschoppen verklaard hebben dat, als de salesianen niet snel maatregelen nemen tegen de leiding van hun congregatie in Nederland (Spronck), ze de zaak aanhangig gaan maken in Rome, heeft pater Claes, provinciaal van de salesianen voor de Benelux, bekendgemaakt dat er maatregelen genomen zullen worden tegen zowel pater Van. B. als pater Spronck.
Laten we hopen dat op lokaal niveau schoon schip gemaakt kan worden en dat het handjevol medewerkers van de paus in Rome niet alles hoeft te doen.

2 opmerkingen:

 1. Te weinig, te laat.
  Waarom zei de paus NIETS over deze zaak tijdens zijn Paastoespraak 2010, toen dit misbruik zo actueel in het nieuws was?
  Omdat hij zelfs toen, op dat dieptepunt, niets pastoraals over slachtoffers en familie zei en geen enkele strafmaatregel aankondigde, is de RK kerk voor mij totaal ongeloofwaardig.
  Een beetje leider had gezegd:
  -ieder die dit wist en heeft laten gebeuren, dan wel daadwerkelijk mee deed, per vandaag uit functie.
  Dan had deze paus ook zelf moeten opstappen, dus deed hij dat niet.
  -iedereen ,die daadwerkelijk mee deed, naar jusititie met alle bewijzen uit de kerk er bij, ipv. achter te houden.

  Werkelijk schuld bekennen houdt dat bovenstaande in en omdat dit niet is gebeurd, heeft de RK kerk haar ongeloofwaardigheid zelf bewezen.

  Begin opnieuw, los van dit RK instituut en leer leven als de gemeente in Handelingen, de Tora-Yeshua lijn.
  Dessgewenst ga ik er graag over verder ingesprek.
  Shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)
  www.tora-yeshua.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Ben Kok
  Ik ben het in het geheel niet eens met uw oordeel over de inzet van Benedictus XVI terzake. Hij heeft veel gedaan en doet dat nog voor de bestrijding van misbruik. Als de dingen boven water zijn gekomen is dat grotendeels zijn verdienste.
  (Lees, als u Italiaans kent, bijvoorbeeld dit gisteren verschenen artikel van Andrea Tornielli:
  http://www.lastampa.it/_web/cmstp/tmplRubriche/editoriali/gEditoriali.asp?ID_blog=25&ID_articolo=8757&ID_sezione=&sezione=)


  Maar ook al had u hier gelijk: ik ben niet katholiek omdat de Kerk uit enkel heiligen bestaat, maar omdat ze mij Christus leert kennen. En niet in een boek, maar in levenden lijve.
  Ik hoop nooit zo hoogmoedig te zijn 'opnieuw te beginnen', 'los van het instituut' dat Jezus Christus gesticht heeft, waarin Hij tot het einde der tijden aanwezig blijft en waarin Hij grote verraders als Petrus en mijzelf een plek geeft.

  BeantwoordenVerwijderen