dinsdag 24 mei 2011

Romeinse verslaggeving over Nederlandse kerkmensen (en hun beweegredenen)

De bekende Italiaanse vaticanist Paolo Rodari schrijft op zijn weblog, onder de kop 'De pro-pedofilie-salesiaan en de laatste salvo's van de Hollandse revolutie':
Maar weinigen in de Nederlandse Kerk vinden de opvattingen van de twee salesianen acceptabel. Het debat gaat vooral - en hier en daar nogal heftig - over de theologische oorzaken van de opvattingen van de twee. De grote vraag is: wat brengt kerkmensen ertoe te verdedigen dat pedofilie iets toelaatbaars is?
Sommigen stellen dat alles begonnen is na het Tweede Vaticaans Concilie, toen de Nederlandse Kerk, veel meer dan andere Kerken, in 'open' en 'liberal' stijl drastische hervormingen doorvoerde in zijn eigen DNA. Bernard Jan kardinaal Alfrink, aartsbisschop van Utrecht, publiceerde met steun van verschillende theologen (onder wie de domenicaan Edward Schillebeeckx) een Nieuwe Katechismus vol grote openingen op het punt van homosexualiteit, abortus, anticonceptie, vrouwelijk priesterschap, priestercelibaat.
Anderen daarentegen menen, ofschoon ze de opvattingen van de twee salesianen geenszins delen, dat die toch teken zijn van een Kerk die bepaalde problemen niet uit de weg gaat en over deze problemen wil praten. Tot voor enkele maanden was de belangrijkste voorstander van deze Kerk die openstaat voor de wereld en haar geest, Adrianus Herman van Luyn, bisschop van Rotterdam - ook hij salesiaan. Op 18 januari heeft de paus zijn ontslag aanvaard wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
Over hoe de affaire-Spronck Rome bereikt heeft, weet Kath.net te melden:
Es ist das Verdienst von Bloggern, die den „Fall Spronck“ ans Tageslicht gebracht haben. Es war der italienische Blog Gli estremi confini, der sich mit der Kirche in Holland und Flandern beschäftigt und das Interview mit Spronck vom Holländischen ins Italienische übersetzte. Der Blog messainlatino.it griff die Sache auf, so dass er schließlich aus der Blogosphere in die Welt der traditionellen Medien drang und dann auch zur Reaktion der Leitung der Salesianerkongregation in Rom führte.

1 opmerking:

  1. http://www.katholisches.info/2011/05/24/die-letzten-strohfeuer-der-hollandischen-rebellion-–-padophiles-delirium/

    BeantwoordenVerwijderen