vrijdag 3 juni 2011

Gezond Vlaams lekenverstand

De Antwerpse bisschop Johan Bonny zei gisteren dat de Kerk bereid is te betalen voor de schade die de slachtoffers van seksueel misbruik hebben geleden. Maar hij voegde er meteen aan toe dat de Kerk eigenlijk niet genoeg geld heeft.
[...] De bisschoppen hopen dus ook op giften van individuele gelovigen. [...] Bij de gelovigen zelf valt de impliciete oproep ‘vrijwillig' geld te doneren in slechte aarde. [...]
[...] De lekenorganisatie vindt ook niet dat de Kerk zelf voor een financiële compensatie van de slachtoffers moet zorgen. [...] Ze legt alle financiële lasten op de schouders van de daders van seksueel misbruik. ‘Als ik een verkeersongeval veroorzaak, moet ik daar ook zelf voor opdraaien. Hetzelfde principe moet gelden voor zedendelinquenten. Zij, en niemand anders, moeten de slachtoffers vergoeden.' (Het Nieuwsblad, 1 juni)
Amen.

Meneer Deetman, bent u daar?

2 opmerkingen:

  1. Het erge is vooral dat de bisschoppen eraan toevoegen dat er ook een 'bijdrage vanuit de bisdommen' zal zijn. Met andere woorden, iedere katholiek die iets in de collecte geeft, zal meebetalen aan dit idee, dat de populariteit van de belgische bisschoppen moet verhogen...
    En vooral, het mag dan ook nog gaan om onbewezen / onbewijsbare zaken uit een heel ver geleden door mensen die reeds lang overleden zijn, en zich ook niet meer kunnen verdedigen tegen de beschuldigingen. Geloof en rede(lijkheid), een moeilijk evenwicht?

    Katholiek in Vlaanderen, je moet er gewoon een beetje naïef voor zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet naïef! Maar erkennend dat dezelfde Kerk die ons de waarheid leert, vol problemen zit die we het hoofd moeten bieden!

    BeantwoordenVerwijderen