maandag 10 januari 2011

Mgr. Ter Schure kòn geen misbruik plegen

Kerkhistoricus Ton van Schaik (toch niet bekend als een grote vriend van "orthodoxe bisschoppen") toont in de Volkskrant aan dat de flinterdunne beschuldigingen tegen de bisschoppen Gijsen en Ter Schure met alle waarschijnlijkheid vals zijn. De laatste zinnen:
Dat de dames en heren van Hulp en Recht de klacht van de 76-jarige klager geloofwaardig hebben geoordeeld zegt niet zoveel, zeker niet nu de commissie Deetman hun aanpak als amateuristisch heeft neergezet. Het lijkt er niet op dat ze moeite hebben gedaan de geografische voetsporen van de beweerde dader te volgen.
Evenmin als de salesianen die in 2003 met een vergoeding zijn afgekomen die de zaak had moeten afsluiten. De klager heeft zich aan die afspraak niet gehouden en wil nu meer geld, wat de betalers wel achter hun oren zal hebben doen krabben.
Wisten zij wat er werkelijk is gebeurd, wat precies de aard van dat ‘misbruik’ was en wie er zich wanneer en waar aan hebben schuldig gemaakt? Hun reactie was waarschijnlijk meer schrik dan schuld, wat jammer is voor het (meer) helder krijgen van de feiten.
Jan ter Schure heeft in zijn leven van maar weinig mensen enige sympathie ondervonden. Ook tussen hem en de Nederlandse salesianen was er een flinke afstand gekomen. Een medebroeders schreef: ‘Ik kan me gewoon niet indenken dat Jan ter Schure schuldig zou zijn. Kon hij wel vrienden (vriendjes?) maken?’
Jazeker. Maar op een andere, constructievere manier dan deze medebroeder misschien bedoelt.

1 opmerking:

  1. De Kerk heeft nooit de scherprechter hoeven spelen (gelukkig maar), maar een onderzoek naar de betrouwbaarheid van de beschuldigingen MOET gewoon plaatsvinden. Het kan niet zo zijn dat wij een Engels vroeg-Middeleeuwse manier van rechtspreken toepassen: werd je van iets beschuldigt, dan kon je alle goederen verbeurd verklaard zien (Robin Hood). Er werd toen al helemaal niet gekeken of de beschuldiging wel waar was. Maar het lijkt er wel op dat diezelfde Middeleeuwse "rechtspraak" nooit is weggeweest, althans voor katholieke priesters dan..

    BeantwoordenVerwijderen