Ooit noemde de Duitser Peter Seewald (1954) zich communist, zoals veel intellectuelen van zijn generatie. Maar die tijd is voorbij. Sinds enige tijd is de journalist Seewald teruggekeerd naar de rooms-katholieke kerk, de kerk waarin hij opgroeide.
Die ommekeer werd versneld door een ontmoeting met niemand minder dan de huidige paus, Benedictus XVI. Begin jaren negentig besloot Seewald om Benedictus, die toen nog 'gewoon' kardinaal Joseph Ratzinger heette, te interviewen voor zijn krant, de Süddeutsche Zeitung. Ratzinger maakte tijdens die ontmoeting ongewoon veel indruk op Seewald.
De interviewer, die zich na de val van de muur al langer niet meer senang voelde bij het communisme, werd bij Ratzinger geconfronteerd met een nieuw wereldbeeld. Door Ratzinger ontdekte Seewald naar eigen zeggen dat 'het christendom niet iets is van het verleden, maar van de toekomst'. "Mij werd duidelijk dat politieke systemen die God ontkennen, uiteindelijk ook geen eerbied meer hebben voor de mens", zegt hij. Al het idealisme dat hij ooit in het communisme zocht, zegt Seewald, heeft hij nu in het katholicisme gevonden. De toewijding van Seewald voor het katholicisme is radicaal te noemen.
zondag 17 april 2011
Waar alle menselijke idealen thuis komen
De catholica-verslaggeving van Trouw-medewerkster Monic Slingerland is meestal weinig soeps, maar de laatste alinea's van haar voorpublicatie van de Nederlandse uitgave van Licht van de wereld, over Peter Seewald, degene die de paus interviewde, bevatten interessants:
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten